Tolna megye természetes fürdővizeiből az első mintavételek 2022. május 31-én megtörténtek, annak érdekében, hogy a vizsgálati eredmények idejében rendelkezésre álljanak, és a nyaralók a nyári szezon megkezdődésekor már biztonságosan látogathassák a kijelölt fürdőhelyeket. 

A nyári fürdési szezonban azóta további két bakteriológiai vízvizsgálat történt mindegyik kijelölt szabadvízi strandon.

A 2022. 06. 27-től elrendelt III. fokú hőségriasztás előtti héten is már megnövekedett a vendégszám a strandokon. A szezon közbeni első mintavétel ebben az időszakban, június 21-én történt meg mindegyik strandon. A második mintavétel egy gyenge hidegfront után, 2022. 07. 19-én történt – így a jelenlegi eredmények nem tükrözik teljesen a 07. 20-át követő kánikula, és a nagy vendégszám okozta terhelést.

Bár sok fürdőző számára aggodalmat jelent a Faddi Holt Duna alacsony vízállása, de ez a vízminőségben nem okozott eddig gondot. 

Közegészségügyi szempontból kockázatosabbnak tűnt a Tolna Holt Duna felőli vízpótlás, azonban annak hatása a bakteriológiai vízminőségen nem érzékelhető.

A szezon előtti, valamint az eddigi két szezonális fürdővíz vizsgálati eredmények szerint Tolna megye kijelölt természetes fürdőhelyein a vizek fürdésre alkalmasak.

Tolna megyében 2022-ben változatlanul két víztesten – a Fadd-Dombori Holt-Duna ágon, valamint Szálkán a víztározó tóban – találhatók kijelölt természetes fürdőhelyek. A vizsgálat részletei megtalálhaatók a Tolna Megyei Kormányhivatal oldalán.

(fotó:dombori.eu)