Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Gulyás Gergely: adóvisszatérítést kapnak a családok

Visszakapja a 18 év alatti illetve iskolába járó gyermeket nevelő családok mindkét szülője az idén befizetett SZJA-t jövő év elején az átlagfizetés erejéig. Erről beszélt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Korábban elhangzott, ehhez minimum 5,5%-os gazdasági növekedés kell, ez pedig már biztosan meglesz, mondta a miniszter. Azok kaphatják meg a pénzt az év elején, akik valamilyen családi kedvezményre idén jogosultak voltak akár egy napig is.

Visszatérítést kapnak azok is, akik nem alkalmazottak, hanem KATA-s vállalkozók, ők 25%-os visszatérítést kaphatnak. 

Elhangzott, az idei gazdasági növekedés akár 7,5% is lehet.

A kormány hosszútávú megállapodást kötött a Gazprommal. Gulyás Gergely szerint ez biztosítja, hogy alacsonyak maradjanak a rezsiárak hazánkban. A 4,5 milliárd köbméter gázt két irányból szállítják hazánkba. 

A nemzetközi piacokon többéves csúcsot értek el az energiaárak, ezért is nagyon fontos a megállapodás, jelentette ki a kancelláriaminiszter, aki szerint a magyar fogyasztók európai összehasonlításban az egyik legalacsonyabb összeget fizetik az energiáért. 

A vírushelyzettel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, az oltások hazánkban korlátlanul rendelkezésre állnak, aki szeretné a vakcinát felvenni, annak erre lehetősége van.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, nehézségekbe és kegyeleti okokba is ütközne, ha nyilvánosságra hoznák, kik voltak beoltva és kik nem azok közül, akik kórházba kerültek vagy elhunytak a koronavírus miatt, Gulyás Gergely szerint ugyanakkor 8-10-szer nagyobb lehet az esély arra, hogy valaki súlyos szövődményekkel kapja el a fertőzést. 

A tömegközlekedésen az üzemeltetők dönthetnek arról, hogy kötelezővé teszik-e a maszkhasználatot, a kormány szerint ugyanakkor aki nincs beoltva, azt a maszk sem fogja megvédeni. 

Az iskoláknak nem kell azzal számolni, hogy visszaáll a "bezárósdi" az iskolákban, mondta Szentkirályi Alexandra szóvívő, aki elmondta, a 12 és 19 év közötti diákok több, mint fele, a pedagógusok mintegy 85%-a már megkapta az oltást a koronavírus elleni oltást.