10 darab OilPlan800-as gyűjtőt helyeztek el Szekszárd egész területén a CseppetSem! nevű kezdeményezés jóvoltából. A gyűjtőkonténerekbe a használt háztartási olajat és zsiradékot tehetik az emberek ahelyett, hogy kidobnák vagy kiöntenék így szennyezve a környezetet.

A használt olaj, ha a földbe kerül, hatalmas károkat okoz

Az első konténert ma helyezték ki a Piactér melletti parkolóháznál, ahol Zaják Rita tanácsnok elmondta, hogy évente több, mint ötvenezer tonna használt olaj keletkezik, amelynek csupán 6-7 százaléka újrahasznosítható. A mai különleges alkalom volt, hiszen Szekszárd az első megyeszékhely, ahol közterületen egy ekkora mennyiségű gyűjtőkonténer került kihelyezésre.

„Az olaj előkezelés után biogáz üzemekbe, illetve biodízel alapanyag gyártó üzemekbe kerül, tehát 100 százalékban újrahasznosításra kerül.” – mondta Cserháti László, a CseppetSem! Program vezetője.

A települések önkormányzatai minden kilogramm után 25 forintot visszakapnak majd. Zaják Rita azt mondja, ezt a pénzt a környezetvédelemre való nevelésre, illetve lokális célokra fogják felhasználni. A gyűjtőkonténerekbe bármilyen (üveg, műanyag stb.) tárolóban tehetjük az olajat, a lényeg, hogy ne „csak úgy” beleöntsük azt.