Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Ha nem akarsz órákig sorban állni, nem árt, ha időben lépsz

Személyi igazolványok, jogosítványok, útlevelek érvényessége jár le két hónap múlva. Azoké az okmányoké, amelyeket a koronavírus-járvány alatti vészhelyzet alatt nem újítottak meg. 

Úgy tűnik, további halasztás nem lesz, így a határidő 2022. június 30. Érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést, hiszen számos olyan élethelyzet van, amikor az érvényüket vesztett dokumentumok kellemetlenségeket okozhatnak: ezek közé tartozik például az ajánlott levelek átvétele a postán, bizonyos gyógyszerek kiváltása a patikában, autóvezetés, külföldi utazás, vagy akár a bérletvásárlás a közösségi közlekedés járműveire. 

A 2022. május 31-e előtt lejáró okmányok érvényességét a kormányhivatalokban lehet meghosszabbítani, de nem szabad megfeledkezni az autók műszaki engedélyének meghosszabbításáról sem. Az ügyfeleket az ország több mint 300 helyszínén várják a kormányablakok, a megnövekedett forgalom azonban már most borítékolható. 

Akinek a lejáró jogosítványa miatt kellene sorban állnia, van egy jó hírünk: a dokumentum online, az Ügyfélkapun keresztül online is megújítható, de csak akkor, ha a háziorvosnál beszerezhető, alkalmasságot igazoló dokumentum már a rendelkezésére áll. 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com