Véradásra hív a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat

A Magyar Vöröskereszt a augusztusban hírességek bevonásával és rádiós bejátszásokkal is arra ösztönzi az embereket, hogy adjanak vért. Bevonta kampányába többek között Késely AjnátSzabó Simont és Nyári Diá is. Szervezetük segít az önkéntes véradóknak, hogy tájékoztassa őket a véradáshoz szükséges egészségügyi feltételekről.

Véradásra jelentkezhet:

Naponta 1800 véradót kell toborozni, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon mind műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen segíthetsz: a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheted meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Véradó lehet mindenki, aki:

  • egészségesnek érzi magát

  • aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év),

  • testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

  • rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, TAJ szám (első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ kártya szükséges!), külföldi állampolgár esetén magyarországi lakcímet igazoló papír

  • a tetoválás és a testékszer nem akadály, ha eltelt fél év, mióta elkészültek

A véradás menete:

1. Megadod személyi adataidat a regisztrációhoz (fényképes igazolvány, lakcím – és TAJ szám szükséges) kitöltesz egy kérdőívet egészségügyi állapotodról. Az adatfelvételhez a személyi igazolványod, a lakcímkártyád és a TAJ- számod feltétlenül szükséges. Első regisztrációkor csak eredeti TAJ kártyát fogadják el!

2. Külföldi állampolgár esetén útlevél, lakcímet igazoló hatósági igazolvány, vagy magyar lakcímkártya, magyar TAJ-kártya vagy az EU- ban elfogadott egészségbiztosítási igazolás szükséges.

3. Elfogyasztasz egy-két pohár folyadékot.

4. Laboratóriumi és orvosi kivizsgálás következik.

5. Kényelmesen elhelyezkedsz a vérvételi ágyon. A steril vérvételi zsákba 5 perc alatt leveszik a vért. Még 5 perc pihenő!

A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya.

Vért adni bárhol lehet az országban, lakóhelytől függetlenül, így a nyaralások alatt az üdülőhelyekhez közeli véradóhelyszínek is látogathatók.

Egy véradás alkalmával 450 ml vért vesznek le, mely elegendő három ember életének a megmentéséhez. Két véradás között minimum 56 napot kell várni.

Nem adhatnak vért a kismamák és gyermeküket szoptató édesanyák, továbbá bárki, aki az elmúlt fél évben tetováltatott vagy egzotikus helyen vakációzott.

Aktuális véradó időpontok a Szekszárdi Területi Vérellátó Intézetben (7100. Szekszárd, Béri Balogh Ádám utca 5-7.) :

2021.08.26. 08:00-14:00 óra között

2021.08.27. 08:00-14:00 óra között

2021.08.30. 08:00-17:00 óra között

2021.09.03. 08:00-14:00 óra között

2021.09.06. 08:00-19:00 óra között