A sváb hagyományokkal ismerkednek a Baka István Általános Iskola német nemzetiségi diákjai a héten, egy tábor keretein belül.

A tábor jó része német nyelven zajlik

A gyerekek kalauzolással megtekintették ma az Újvárosi Templomot. Megtanulták, hogyan működik egy orgona és két népi sváb éneket is gyakoroltak. A tegnapi napot felfedezéssel töltötték; ellátogattak Fekedre, a sváb népi építészet gyöngyszemébe.

„Néztünk régi házakat, mentünk be tájházakat nézni. Nagyon jó volt” – foglalja össze a kirándulást a negyedik osztályos Dobrovolni Anna.

Nem csak a tájakat járták a táborozók, az iskola tankonyhájába is bemerészkedtek, ahol a diákok maguk készítettek különleges sváb ételeket és kóstolták meg azokat. Hasznos a gyakorlás, hiszen a pénteki ételt teljes egészében ők fogják elkészíteni.

Kiemelkedő a hagyományőrzés fontossága

A táborban részt vett gyerekek heti 6 órában tanulják a német nyelvet, így Dobrovolni-Gazdag Márta, tanító szerint fontos háttér információkat tudniuk arról, hogy hogyan éltek a régi svábok, illetve városunk elhelyezkedésének szempontjából is mérvadó a hagyomány ápolása, hiszen a megyén belül számos település van, ahová Németországból telepítettek embereket a múltban.

Nem lustálkodhattak a gyerekek, hiszen egy csomó olyan sportot és mozgásformát is kipróbáltak, amellyel a korukbeli gyermekek játszottak.

„Ezek a játékok a mai napig is jelen vannak a gyerekek életében” – tudtuk meg Lőrinczné Földi Klárától, aki azt mondja, a mindennapokban is használni fogják ezeket a mozgásformákat, csak épp nem német, hanem magyar nyelven.

A diákok a kézügyességüket is megcsillogtathatják a héten

Egy sváb falu épül az egyik teremben. Egy asztalon megelevenednek házak, templom, temető és még egy kocsma is. A gyerekek és a pedagógusok nem csak meglátogatják a sváb falut; el is készítik azt.