Kezdőlap KORONAVÍRUS

Húsz- és harmincéves fertőzöttek is vannak az intenzív osztályokon ápoltak között

Februárra futhat fel a koronavírus-járvány ötödik hulláma a járványelemző szerint. Vattay Gábor úgy véli, még karácsonykor is háromezer körül lehet az új fertőzöttek száma naponta.

Az az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szerint az elhunytak növekvő számából az is következik, hogy a negyedik a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani. Erről a Népszavának beszélt. Közölte azt is, hogy Magyarországon leghamarabb a jövő év második hónapjában válhat akut problémává egy omikron hullám. Abban azonban már komolyabban meglátszódhat a jelenlegi oltási kampány.

A cikk kitér a Magyar Orvosi Kamara adataira is. Ezekben öt-hat intenzív osztály összesen 125 páciensének adatait összesítették egy adott napon. Közülük 87 volt oltatlan, 31-en négy hónapnál régebben kaptak vakcinát, 7 embert négy hónapnál nem régebben oltottak: közülük ketten már mindhárom vakcinát felvették, azaz rendelkeztek a teljes oltási sorral. 

Hozzátették azt is, hogy az intenzív osztályokra került oltott páciensek jellemzően az 1930-50-es években születtek, azaz 70 év felettiek, míg az oltatlanok között a 90-es években születettek is vannak. Az oltott, és súlyos állapotba került betegek közül legtöbben Sinopharm-ot (15), Astra-Zeneca-t (7) és az egy dózisban adott Janssen-t (5) kapták.

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara)

A HVG pedig arról számol be, hogy öt napjuk van a házi gyermekorvosoknak arra, hogy összegyűjtsék, hány szülő szerené a rendelőjükben beoltatni a gyerekét. Előzőleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kaptak körlevelet. Ebből az derült ki, hogy december 14-én, a tervezettnél egy héttel korábban érkezik az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer oltás Magyarországra, a szülők pedig előreláthatólag december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek.

Mivel egy ampulla 10 adagos kiszerelésű, ezért rendelőnként 10 fős csoportok létrehozására lenne szükség. A portál szerint van olyan házi gyermekorvos, akinek 250 családot kellene felhívnia kedd estig, mások az adminisztráció okozta pluszterhektől tartanak.