A PIN kód csak rád tartozik! Óvatosságra intik a lakosságot. Országszerte több bejelentés is érkezett a rendőrségre, mely alapján telefonos megkeresés alkalmával banki alkalmazottaknak – jellemzően bankbiztonsági vezetőnek – kiadó csalók akartak hozzájutni banki adatokhoz.

TABU az idegen és a telefonon

Mint a rendőrségi közösségi oldalon olvasható,  a csalók általában vagy azt mondják, hogy hackertámadás érte áldozatuk bakszámláját, vagy azt, hogy nagy összegű vásárlást kezdeményeztek a bankkártyájukkal. A "hiba" elhárítása érdekében három dolgot kérnek: 

a bankkártyaadatok megadását, egy program telepítését és a netbankba történő belépéshez szükséges adatok kiadását.  

Vedd észre, ha áldozat vagy!

Ha megszerezték a csalók a kártyaadataid, jogosulatlan fizetéseket tudnak kezdeményezni. A letölteni kért program távoli elérést biztosít a sértett számítógépéhez, amin keresztül könnyedén hozzáférnek az ott elmentett netbanki felhasználói nevekhez, jelszavakhoz. Ha esetleg be van állítva a kétfaktoros hitelesítés, az SMS-ben kapott kódot is elkérik, így utalást tudnak kezdeményezni – emelte ki a rendőrség. 

Kérik, hogy senki ne adja meg felhasználónevét, jelszavát vagy a bankkártyája adatait, ne telepítsen semmilyen alkalmazást idegenek kérésére. 

Felhasználói fiókod eléréshez érdemes kétlépcsős azonosítást használni.

fotó: pixabay