Kihirdették a Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit szombaton, a Szent György-napi Borünnepen.

Két év kihagyás után először rendezték meg

Több évtizedes hagyomány, hogy április végéb megrendezik a Szent György-napi Borünnepet, a Szekszárdi Bikavér Ünnepét. Ekkor hirdetik ki a Szekszárdi Borvidéki Borverseny eredményeit, adják át a díjakat a legjobb borok termelőinek. Így történt ez most szombaton is, immár huszonegyedik alkalommal, a Babits Kulturális Központ rendezvénytermében.

Az ünnepséget, szintén a hagyománynak megfelelve, a Muslinca kórus nyitotta meg, hajdani vezetőjük, Lányi Péter szerzeményével, majd Gyurkovics János Szekszárd alpolgármestere köszöntötte a borászokat. 

Köszöntötte a borászokat és a szponzorokat Bősz Adrián, a Hegyközségi Tanács elnöke, aki elmondta, továbbfejlesztették a borbírálat szisztémáját, felkérték a VinAgora Nemzetközi Borverseny rendszergazdáit, hogy digitális programjukkal tegyék a 21-ik század színvonalához illő, nemzetközi szintűvé a borversenyt. Így az országban első alkalommal ezen a módon mérték össze a borokat.

Számos bor érkezett a megmérettetésre

Még az eredményhirdetés előtt értékelte a borversenyt Vesztergombi Csaba, a szervezőbizottság elnöke. A versenyre 46 termelőtől 238 borminta érkezett, ugyanannyi, mint két évvel ezelőtt. Változott viszont az összetétele a boroknak, a fehér és rozé borok aránya nőtt, s a vörösboroké csökkent. 

A dobogósok

A Bodri Pincészet nyolc aranyat kapott, a Boldog Birtok egyet, az Eszterbauer Borászat ötöt, egyet Fekete Mihály Endre, a Fritz Borház hét, a Garai Pincészet Kft. három aranyat, a Heimann Családi Birtok egy, a Hetényi Pincészet és ifj. Márkvárt János 2-2 aranyat, a Lajvér Borház Kft. és a Mészáros Borház Kft. 4-4-et. Aranyat kapott a Naphegy Pincészet, a legeredményesebb, a Prantner Pince pedig kilenc aranyéremmel lett gazdagabb, a Schieber Borászat öttel, a Szeleshát Szőlőbirtok néggyel, a Takler Borbirtok és a Tringa Borpince és a Twickel Szőlőbirtok Kft. két-két aranyat kapott, a Vesztergombi Pince négyet, és aranyérmes lett Vida Péter 2017-es Bikavére is. Nagy aranyat ítélt a zsűri a Prantnerék 2019-es Syrah boráért, Heimannék 2017-es Barbárjáért, a Vesztergombi Pince 2017-es Merlot Bodzásának, Mészárosék 2019-es Ohmeropsának és a Fritz Borház 2017-es Szekszárdi Medicina cuvée-jének.