Kiosztották a díjakat is.

Befejeződött a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, a záróünnepségen átadták a fesztivál díjait. A rangos nemzetközi filmes mustra az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó új filmjének – A feleségem története – hazai premierjével zárult.
A CineFest Fődíját, a Pressburger Imre-díjat, A szerencse és a képzelet kereke c. filmjéért, a japán rendező Ryûsuke Hamaguchi nyerte, a fesztivál Nagydíját, a Zukor Adolf-díjat, Christos Nikou rendező Almák c. alkotásának ítélte a zsűri, a Közönségdíjat pedig Kis Hajni rendező Külön falka c. filmje kapta. A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tüntette ki Jankovics Marcellt.

A záró gálán elsőként Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója köszöntötte a díjkiosztó résztvevőit, beszédjében kiemelte: „A szervezők számára idén a legnagyobb öröm az volt, hogy egy év kényszerszünet után, a közönség visszatért a fesztiválra, az érdeklődés töretlen a CineFest iránt.” Bíró Tibor köszönetét fejezte ki a Nemzeti Filmintézet támogatásáért, mely nélkül a fesztivál nem valósulhatott volna meg.
Káel Csaba a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a CineFest záróünnepségén beszédjében rámutatott: „Miskolc egyik erős megtartó ereje, hogy immár tizenhetedik éve, hogy ebben a városban rendezik meg a csodálatos CineFest Nemzetközi Filmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt Magyarország legjelentősebb nemzetközi fesztiváljává vált. A borsodi megyeszékhely sokat köszönhet a CineFestnek: a fesztivál szerte a világban viszi, terjeszti Miskolc és az idén 120 éves magyar film jó hírét.”

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a záróünnepségen Posztumusz Életműdíjjal tisztelgett a kivételes tehetségű alkotó, Jankovics Marcell emléke előtt. Jankovics Marcell Sisyphus c. alkotását 1976-ban Oscar-díjra jelölték, a Küzdők-et pedig 1977-ben Cannes-ban Arany Pálmával tüntették ki. Jankovics rendezte az első egészestés magyar rajzfilmet, a János vitéz-t, egészestés animációs filmjei – a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról – a magyar filmtörténet kiemelkedő alkotásai. A Posztumusz Életműdíjat Káel Csaba a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Bíró Tibor fesztiváligazgató adta át Jankovics Marcell özvegyének, Rubovszky Évának.
A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál kilenc napja alatt magyar és nemzetközi filmpremierek, és izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra. A CineFest díszvendége és a nagyjátékfilmes versenyprogram zsűrijének elnöke idén a világhírű rendező, Tony Gatlif volt, aki a fesztivál Életműdíját a nyitóünnepségen vette át. A CineFest vendége volt idén Daniel Olbrychski lengyel színészóriás is, Jancsó és Wajda emblematikus színésze, akit a fesztivál, a nyitógálán, az Európai mozi nagykövete-díjjal tüntetett ki.

Sean Baker rendező és Simon Rex főszereplő a Red Rocket c. filmjükkel érkeztek a CineFestre, több napig élvezték a fesztivál és Miskolc vendégszeretetét. Az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt rendező, Enyedi Ildikó a stábjával együtt kísérte el  A feleségem története c. új filmjét Miskolcra, csakúgy, mint az elsőfilmes rendező, Kis Hajni, aki a Külön falka c. közönségdíjas alkotásával érkezett a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválra. Az idei Zukor Adolf-díjas görög rendező, Christos Nikou is tiszteletét tette Miskolcon, Almák c. alkotása elnyerte a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját is. Chema García Ibarra spanyol rendező közönségtalálkozón is beszélgetett a CineFesten a filmrajongókkal, A szent lélek c. filmje a Fipresci (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) díját kapta nagyjátékfilm kategóriában.

(Fotó: Pataki Gergő)

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:
 
Pressburger Imre-díj, a CineFest fődíja
A szerencse és a képzelet kereke (WHEEL OF FORTUNE AND FANTASY)
Rendező: Ryûsuke HAMAGUCHI
Japán
Zukor Adolf-díj, a CineFest nagydíja
Almák, (APPLES) Rendező: Christos NIKOU
GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA
CineDocs kategória díja
Kertrendezés, (TAMING THE GARDREN) Rendező: Salomé JASHI
GRÚZIA, SVÁJC, NÉMETORSZÁG
Legjobb rövidfilm
Dustin, Rendező: Naïla GUIGUET
FRANCIAORSZÁG
CineNewWave kategória díja
Pá, kis panelom!, Rendező: Darabos Éva
MAGYARORSZÁG
Dargay Attila-díj a magyar animáció ifjú tehetsége részére
Pá, kis panelom! Rendező: Darabos Éva
MAGYARORSZÁG
CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja
Én vagyok a te embered (ICH BIN DEIN MENSCH), Rendező: Maria SCHRADER
NÉMETORSZÁG
Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja
Almák (APPLES), Rendező: Christos NIKOU
GÖRÖGORSZÁG, LENGYELORSZÁG, SZLOVÉNIA
FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a nagyjátékfilm kategóriában
A szent lélek (ESPÍRITU SAGRADU), Rendező: Chema García IBARRA
SPANYOLORSZÁG, FRANCIAORSZÁG, TÖRÖKORSZÁG
FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a CineNewWave kategóriában
Srác a hídon, Rendező: Amanda COSTA DE SOUSA
MAGYARORSZÁG
Közönségdíj
Külön falka, Rendező: Kis Hajni
MAGYARORSZÁG