A megye kiemelt értékeit összegyűjtő tárlat nyílt a Babits Mihály Kulturális Központ előterében. A Tolna Megyei Önkormányzat már a kiállítás gondolatának első pillanatától kezdve támogatta az ügyet.

Már több programot rendeztek ebben a témában

Tíz éve jelent meg a hungarikum törvény, és Tolna megye elsőként csatlakozott ahhoz, hogy az értékeit összegyűjtse, feltárja. Ezt követően megalakult az értéktár bizottság, melynek titkára Ótos Réka lett, aki elmondta, az elmúlt években több kiadványt, rendezvényt, konferenciát tartottak ebben a témában. Ennek a munkának is az eredménye ez a kiállítás.

Az Agrárminisztérium hirdette meg a hungarikum pályázatot, melyen a megyei önkormányzat négymillió forintot nyert. Ebből az összegből készült el ez a mobilkiállítás.

Hat kiállítási elemet mutat be, mindegyik egy-egy témát – irodalom, népművelés, bor és gasztronómia, ipartörténeti emlékek, épített öröklés és természeti értékek – prezentál. De nem csak nézelődni lehet a kiállításon, hanem aktívan bekapcsolódni is az adott témába. Például az irodalmi elemnél a kiválasztott költőnek a verseit meg lehet hallgatni a technika segítségével. Így interaktív módon mutatják be az adott témát.

A tárlatot április 17-ig lehet megtekinteni a Babits Mihály Kulturális Központban.

 

Kép: Tolna Megyei Önkormányzat Facebook oldala