Irány Atlantisz! Vagy mégsem!

Sárga téglával kikövezett utat fedeztek fel az óceán fenekén

Hawaii szigetek közelében, a Csende-óceán mélyén tudományos kutatásokat végeztek a Lili?uokalani ősi hegységen.

Az expedíció tagjai meglepődve látták, hogy egy kőből kirakott utat találtak, több mint 1000 méter mélyen a víz alatt, a Nootka Seamount teteje közelében. A felfedezést az expedíció részeként videóra rögzítették, a csoport éjjel-nappali élő közvetítése során.

„Ez az Atlantisz felé vezető út” – mondja egy tudós a felvételen.

Atlantisz legendája Platón „Párbeszédei”-hez nyúlik vissza, amelyet Kr.e. 360 körül írt – ez az első feljegyzés az elveszett városról a történelemben. A filozófus meséjében a város a hatalom, a gazdagság és az ipar korrupciójának metaforája volt.

Azóta is sokan keresik a felbecsülhetetlen kincset rejtő helyet, a meggazdagodás reményben, habár nyoma sincs régészeti vagy geológiai bizonyítéknak, hogy valaha is létezett volna elsüllyedt város.

Hivatalos magyarázat

Ami „sárga téglaútnak” tűnhet Atlantisz mitikus városába, az valójában az ősi aktív vulkáni geológia példája” – írták.

Amit a csapat valójában látott, azt később hialoklasztitként azonosították, amely „nagy energiájú kitörések során keletkezett vulkáni kőzet, ahol sok szikladarab a tengerfenékre telepszik” – magyarázták, míg az „egyedülálló 90 fokos törések” miatt kőnek tűnt. Az útra fektetett anyagok valószínűleg a „többszöri kitörésből adódó forróság és lehülési stressz” következményei.