Akár több tízezer forintot is kaphatsz

A szeptemberi iskolakezdés minden évben kihívások elé állítja a családokat, a kiadások megterhelik a háztartások pénztárcáját. A munkáltatód segíthet költségeid csökkentésében, ugyanis idén is adható a munkáltatók általi iskolakezdési támogatás a közoktatásban tanuló gyermekek szülei számára. Összege általában 6-20 ezer forint.

A támogatás fajtái

A munkáltatónak két opciója van: a pénzbeli juttatás és az iskolakezdési támogatás utalvány formájában. A legtöbb munkáltató az utalványt választja, ez ugyanis az adózás szempontjából kedvezőbb számukra. Amennyiben a munkáltatód mégis úgy dönt, hogy pénzbeli juttatás formájában szeretne támogatni, ezt az összeget szabadon felhasználhatod.

Kiknek adható a támogatás?

A támogatás annak adható, aki a köznevelésben részt vevő gyermeket nevel, ez lehet a szülő, a gyám, vagy a gyámmal egy háztartásban élő házastárs, aki a gyermek után családi pótlékra vagy annak megfelelő ellátásra jogosult.

Mire váltható be az utalvány?

Az utalvány tankönyvekre, taneszközökre és ruházatra költhető el. Tankönyvnek minősül az a közoktatásban használt tankönyv, ami szerepel az adott tanévre érvényes tankönyvjegyzékben. Taneszköznek tekinthető minden eszköz, ami a tanuláshoz szükséges, például füzet, ceruza, radír, toll, rajzlap, de ide tartozik akár az íróasztal is. Ruházat minden, ami a gyermek iskolai öltözködéséhez szükséges.

Fontos!

A munkáltató általi iskolakezdési támogatás csak adható, de nem kötelező: így a munkáltatónk dönthet úgy is, hogy nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.