Nem, nem buta a kérdés. Nagyon is fontos. Magyar kezdeményezésre, 2006 óta minden év március második csütörtöke a Vese világnapja. Ebben az évben a világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy bővítsük tudásunkat veséink egészségének megőrzése érdekében. 

Most fontos igazán

A téma aktualitását fokozza, hogy a koronavírus-világjárvány – sok egyéb más mellett – a krónikus vesebetegség megfelelő kezelését is negatívan befolyásolta: csökkent a betegség felismerésének gyakorisága, így a krónikus vesebetegek előrehaladottabb stádiumban kerülnek nefrológushoz.

Ezért az idei világnapi kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy a betegség idejében történő felismerése teremti meg a lehetőséget a vesebetegek megfelelő gondozására, a rosszabbodás ütemének csökkentésére és szövődmények megelőzésére

– fogalmaz írásában Dr. Amma Zoltán nefrológus, a Tolna Megyei Balassa János Kórház, I. Belgyógyászati Osztályának nefrológiairészleg-vezető főorvosa

Mire van ehhez szükség?

Mindenkinek érdemes odafigyelnie arra, hogy milyen kockázati csoportba tartozik.

 

A magas kockázati csoportokba tartozóknak – magas vérnyomás, cukorbetegség vagy vesebetegség családi halmozódása esetén – fontos a megelőző jellegű, rendszeres vizelet- és vesefunkciós vizsgálat.

Ezek alapján a szakemberek meg tudják ítélni a további lépések szükségességét. A felismerés az első lépés ahhoz, hogy ne történjen nagyobb baj. Tudjon meg többet veséiről, az egészsége érdekében!
 

fotó: pixabay