JWST már a távoli csillagokat kutatja

A NASA James Webb űrteleszkópja múlt hét szombat reggel 7 óra 20 perckor indult útnak egy Ariane 5 rakétával a dél-amerikai francia Guyanában található európai űrkikötőből és majdnem 700 ezer Km-re van a földtől.

 

Az irányítók körülbelül öt perccel az indítás után kezdtek telemetriai adatokat kapni a Webbtől. Az Arianespace Ariane 5 rakéta a vártnak megfelelően teljesített, a repülés után 27 perccel vált el.

30 perccel a kilövés után Webb kibontotta a napelem tömbjét, és a küldetésvezetők megerősítették, hogy a napelemsor látja el árammal az obszervatóriumot.

Az indításról készült élő adás:

„A James Webb űrteleszkóp azt az ambíciót képviseli, amelyet a NASA és partnereink fenntartanak, hogy előremozdítsanak bennünket a jövő felé” – mondta Bill Nelson, a NASA adminisztrátora.

A világ legnagyobb és legösszetettebb űrtudományi obszervatóriuma most kezdi meg hat hónapos üzembe helyezését az űrben.

Webb négy korszerű tudományos műszert hordoz, rendkívül érzékeny infravörös detektorokkal, példátlan felbontással.

Az első számú küldetés a NASA ikonikus Hubble és Spitzer űrteleszkópjainak tudományos utódja, amelyet úgy építettek, hogy kiegészítse és előmozdítsa ezen és más küldetések tudományos felfedezéseit.

A NASA a következő lépcsők megjelölésére élő közvetítést ad. Az összes mérföldkő időpontja és sorrendje változhat.

  • A napvédő feszítése: A napvédő, a Webb legnagyobb kihívást jelentő elemének teljes kiépítése kritikus mérföldkő lesz a küldetésben. Ez a lépés a tervek szerint körülbelül nyolc nappal az indulás után fejeződik be, legkorábban január 2-án, vasárnap.
  • A másodlagos tükör tartószerkezetének kiépítése: A másodlagos tükröt a pozícióban tartó tartószerkezet az elsődleges tükör által gyűjtött fény fókuszálásához körülbelül 10 nappal az indítás után valósul meg, legkorábban január 4-én, kedden.
  • A Webb telepítésének befejező szakasza: A Webb második elsődleges tükörszárnyának kibontakozásával a Webb csapata minden megfigyelőközpont telepítést befejez. Erre a tervek szerint körülbelül 13 nappal az indulás után kerül sor, legkorábban január 7-én, pénteken.

A NASA rendszeresen frissíti a Webb teleszkóp blogját. A nyilvánosság online is követheti a Webb telepítését a „Hol van Webb?”

Fotó: Kevin Gill