Idén több mint kétszeresére nőtt a Dél-Dunántúlon a diákmunkások száma. Ebben nagy szerepet játszik, hogy az első hullám után a cégek sok mindenre felkészültek, így nagyon sokan lehetővé teszik a diákoknak, hogy otthonról dolgozzanak, ahogyan az is, hogy a koronavírus miatti bizonytalan időben a cégek felismerték, hogy a diákok rugalmasak és fogékonyak a munkára.

Az, hogy milyen területre jelentkeznek, azon múlik, hogy mikor akarnak dolgozni

A diákszövetkezet adatai alapján év közben elsősorban adminisztratív, irodai, és szakirányú tanulmányokat igénylő gyakornoki feladatokat keresnek a hallgatók. Nyáron szívesebben vállalnak logisztikai, kereskedelmi, üzemi munkákat – mivel ezen időszakban elsősorban gyors pénzkereseti lehetőségek után néznek. Erős még a kereslet az ügyviteli, pénzügyi, ügyfélszolgálati területek iránt is. A különböző szektorokat vizsgálva a legstabilabbnak a logisztikával foglalkozó cégeket említették.

A fizetés is változott

A ledolgozott munkaórák mellett a diákok bére is változott a tavalyi évhez képest. A legalacsonyabb órabér összege nőtt. Átlagosan ezeregyszázötven-ezerhatszáz forintos órabért kerestek a legtöbb munkakörben. A félévi órarend ismeretében a hallgatókban ismét felélénkül a diákmunka iránti kereslet.

 

Kép: pixabay.com