Működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer. Július közepére várható, hogy beindul a parlagfűszezon. Az új szabály szerint, ha parlagfűvel fertőzött területről bejelentés érkezik, azt a hatóság köteles öt napon belül érdemben kivizsgálni.   Mindez annak érdekében, hogy a sokaknak allergiás tüneteket okozó gyom a lehető leghamarabb eltűnjön a problémás területről. 

Vágd le, hogy ne mással kaszáltassanak!

Az illetékes hatóság már minden olyan kultúrnövénnyel borított területen elrendeli a közérdekű védekezést, ahol a felületi parlagfű-borítottság meghaladja a 30%-ot, függetlenül a kultúrnövény tőszámától. A  gazdálkodónak azonnal végre kell hajtania a mentesítést – ha nem, kényszerkaszálásra kerül sor, aminek már nemcsak a parlagfű, de a kultúrnövények is áldozatául esnek.  

Működik a Parlagfű Bejelentő Rendszer

Már június 1-től fogadja a bejelentéseket a hazánkban 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül itt jelezheted, ha parlagfüves területet észlelnél. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el. Amennyiben igényt tartasz rá, a   megadott elérhetőségeden az ügy alakulásáról tájékoztatást is kapsz. 

A Parlagfű Bejelentő Rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele, a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolításának biztosítása.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja: helyi lakosság, társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt. A belterületi bejelentések az illetékes jegyzőhöz, míg a külterületre vonatkozó észrevételek az illetékes megyei kormányhivatalhoz kerülnek a gyakorlat szerint.