Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Jó hatással lenne a gyerekre, ha később kezdődne az iskola

Az iskolabezárások miatt többet aludtak a serdülők, ami javította az egészségügyi állapotukat, derült ki a Zürichi Egyetem kutatásából.

Ugyanakkor az koronavírus-járvány miatti iskolabezárások alatt számtalan fiatalnál jelentkeztek a depresszió és a szorongás tünetei, és egyre többen lettek elégedetlenek az életükkel. Az iskolások kevesebbet mozogtak, és megnőtt a képernyő előtt eltöltött idő is. 

A szakemberek kimutatták, hogy a magántanulói időszak sok tinédzser egészségére és jóllétére pozitív hatással is volt. A diákok a bezártság alatt naponta körülbelül 75 perccel többet aludtak, hiszen átlagosan negyedórával később feküdtek le, viszont 90 perccel később keltek fel, mint egy átlagos iskolai napon. Ezzel egyidejűleg jelentősen javult az egészséggel kapcsolatos életminőségük, és csökkent az alkohol- és koffeinfogyasztásuk, ismerteti az eredményeket a Napi.hu.

A serdülők alváshiánya általános fáradtsághoz, szorongáshoz és fizikai panaszokhoz vezethet. Ezek viszont károsan hatnak az olyan kognitív funkciókra, mint a koncentráció, a memória és a figyelem, ami jelentősen megnehezíti a mindennapi életben való működést. A kutatók szerint ezért előnyös lenne később kezdeni az iskolát reggel, hogy a fiatalok többet tudjanak aludni. 

Magyarországon is létezik már kezdeményezés, amely 30-60 perccel későbbre tolná az iskolakezdést. Az előzetes felmérések alapján tízből hét megkérdezett hallott arról a javaslatról, hogy a középiskolások számára ne 8.00-kor, hanem fél vagy egy órával később legyen becsengetés. Ennek köszönhetően kevesebben lennének egyszerre a tömegközlekedésen, illetve nagyobb lenne a távolság az emberek között.

A kutatásban résztvevők kétharmada úgy nyilatkozott, tetszik nekik az ötlet.