Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben. A  XIII. kötet lett a hónap műtárgya júliusban. A művet 1896-ban adták ki Budapesten a Magyar Királyi Államnyomda által. Mérete 27×20 cm, oldalainak száma pedig 600 oldal + XII tábla, 194 fekete-fehér és egy színes képpel. 

Debrecenben leltek rá

A kötet Debrecen szabad királyi város közművelődési könyvtárából került múzeumunk könyvtárába 1977-ben. Az Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képben könyvsorozat olyan különleges jellemzővel bírt, hogy azt olvasva és látva a nagyközönség számára érthetően és érdekesen mutatta be a soknemzetiségű és soknyelvű birodalom tartományainak, országainak földrajzi, történelmi, néprajzi viszonyait. 

A magyar részek megírásában a kor legelismertebb történészei,
tudósai, írói, művészei vettek részt.

Jubileumi megjelenés volt a cél

A kötet kiadását a magyar Milleniumra, a honfoglalás ezer éves ünnepére időzítették. Tolna megye leírása A Mecsek környéke című részben található (p. 267-291.) 

A Tolnamegye című rész röviden a megye földrajzi, gazdasági, kulturális érdekességeit, a nagyobb városok, falvak nevezetességeit, jellegzetességeit mutatja be, mint korabeli útikönyv. A nagyobb földrajzi vagy néprajzi tájegységeket külön tárgyalja, így a Dunaföldvártól Bátáig terjedő részt is. 
Kép: wmmm.hu