Akkor sem árt néha átismételni a KRESZ néhány szabályát, ha évek óta rutinból vezetsz, hiszen az elmúlt időszakban rengeteg baleset történt Tolna megye útjain. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, mindig ébernek és felkészültnek kell lennünk, akár autóba ülünk, akár gyalog rójuk az utakat.

A dudát csak kivételes esetben lehet használni!

Dudával hangjelzést adni kizárólag balesetveszély esetében lehet, a baleset megelőzése érdekében. Lakott területen kívül szintén használható az előzési szándék jelzése céljából.

 

Közlekedés a körforgalomban

Az egysávos körforgalom szabályai könnyen követhetőek:

  • annak van elsőbbsége, aki már bent van a körforgalomban,

  • behajtásnál nem, kihajtásnál viszont minden esetben irányjelzőt szükséges használni.

Bonyolultabb kérdés a többsávos körforgalom: legfontosabb, hogy behajtás előtt a jelzőtáblákat és az útra felfestett jeleket kell figyelni, és a haladási irány szerint besorolni, mert a körpályán már nem lehet sávot váltani, kihajtani csak az előre kiválasztott sávból lehet.

 

Motort és biciklit a jobb oldalon lehet tolni

Gyalogosok az úttesten: egy sorban közlekedhetnek, lakott területen elsősorban a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül pedig mindig a baloldalon!
Segédmotoros kerékpárt vagy kerékpárt tolni a menetirány szerinti jobb oldalon lehet.

 

Mikor van elsőbbsége a gyalogosnak és hol mehet át az úton?

Főszabály szerint a gyalogos a kijelölt átkelőhelyen mehet át az úton. Ha a közelben nincs, akkor felfestve, akkor lakott területen lévő főútvonalon az útkereszteződésnél haladhat át.Ettől eltérő helyzetben pedig bárhol átkelhet a gyalogos, betartva a rá vonatkozó szabályokat, azaz:

  • az úttestre váratlanul nem léphet,

  • köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és

  • köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.

A gyalogosnak a zebrán elsőbbsége van a járművekkel szemben, de csak akkor léphet rá, ha körülnézett, és meggyőződött a zavartalan átkelésről.

 

Kép: pixabay.com