A "Budapest 150" ünnepi év jegyében drámapályázatot hirdet Budapest Főváros Önkormányzata szakmai együttműködésben a Színházi Dramaturgok Céhével. A Budapestről szóló nyertes pályaműveket várhatóan a 2023/24-es évadban állítják színpadra a fővárosi színházak.

A fővárosi színházak javaslatára, a Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával a Budapesti Művelődési Központ pályázatot hirdet új, kortárs magyar művek megírására.

A Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából kiírt drámapályázat célja, hogy olyan új, egyéni, eredeti, magyar nyelvű művek szülessenek, amelyek Budapestről szólnak, akár mint helyszínről, akár mint kulturális, történeti vagy identitásbeli kötődések és hagyományok hordozójáról.

A Színházi Dramaturgok Céhe szakmai közreműködésével megvalósuló anonim pályázat nyílt, bárki nevezhet rá. A pályaműveket egyéb műfaji megkötés nélkül, 2022. június 1-ig lehet benyújtani.

A második fordulót szakmai zsűri fogja értékelni 

Az első fordulóra beérkező drámatervek közül kerülnek ki azok, amelyek szerzői felkérést kapnak a teljes mű megírására. A második fordulóban elkészült drámákat ötfős színházi szakemberekből álló zsűri értékeli, amelynek tagjai Csizmadia Tibor rendező, Szikszai Rémusz színész, rendező, Gáspár Máté kulturális menedzser, Orbán Eszter és Szokolai Brigitta a Dramaturgok Céhétől.

Az eredményhirdetés 2023 elején lesz

A drámapályázat eredményhirdetésére várhatóan 2023. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján lesz, ahol a díjakat is kiosztják: az első díj 5 millió, a második 4 millió, a harmadik helyezés 3 millió forinttal jár. A nézők a tervek szerint a 2023/2024-es színházi évadban találkozhatnak az elkészült pályaművek színpadi verziójával.