Öt nap alatt tíz szabadtéri tűz. Az idei esztendőben, csak a szabadtéri tüzek vonatkozásában összesen 112 esetben tárcsázták a központi segélyhívót. Erdő és vegetációs terület tüzeihez 48, szabadban lévő hulladék és szemét tüzeihez 28, közterületen történő tüzekhez 12, létesítmények szabad területein felcsapó lángokhoz pedig 24 alkalommal riasztották a Tolna megyei tűzoltókat. 

A szabadtéri tüzek döntő többségét emberi figyelmetlenség okozza.

Azt mondod csak egy csikk? Azt mondom erdőtűz!

Akár egy el nem oltott cigaretta is elég ahhoz, hogy nagy területen lángra kapjon az aljnövényzet. Ez azt jelenti, hogy kis odafigyeléssel ezek a tűzesetek megelőzhetőek. Csak az utóbbi napok eseményei közül szemezgetünk: Bonyhádvarasdon avar égett, Pakson nyárfaerdő lángolt, Udvari külterületén lekaszált fűszéna égett és Pincehelyen avar és gaz égett a vasúti töltésen.

Grillezés, bográcsozás

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen rakj tüzet. Persze csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Fontos, hogy mielőtt elhagyod a területet bizonyosodj meg arról, nem parázslik e megbújva valami. 

Figyeljünk környezetünkre, hiszen odafigyeléssel megelőzhetőek a szabadtéri és erdőtüzek!