Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Kormányinfó: Május 1-ig két oltással is érvényes a védettségi igazolvány

Szokatlan időpontban, reggel hét órakor tartja meg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfót. Cikkünk folyamatosan frissül. 

Koronavírus 

  • Gulyás Gergely elmondta, a szakemberek szerint túl vagyunk az ötödik hullám csúcsán. Az omikron miatt a járvány lecsengése gyorsabb lehet, mint az előző hullámok után. 
  • A miniszter ismertette, az unióban a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nem vezettek be szigorításokat, és ezért a kormány úgy döntöt, hogy két oltással az oltási igazolvánnya május 1-ig érvényesek lesznek.
  • Gulyás Gergely elmondta a nyugati és keleti vakcinák több mint 8 millió adagban állnak rendelkezésre az országban. Magyarország pedig részt vesz abban a beszerzésben amit az Európai Bizottság indított a magas kockázatú betegek érdekében, így 50 ezer kezelésnek megfelelő Pax Covid gyógyszert szerezünk be – erről már Szentkirályi Alexandra tájékoztatta a sajtót. 

Orosz-Magyar kapcsolat 

  • Gulyás Gergely beszámolt Orbán Viktor oroszországban tett látogatásáról is, elmondta, az orosz kapcsolatok nem függetleníthetőek a hazai energiabiztonságtól. A magyar kormányfő és az orosz elnök abban maradt, hogy az orosz fél nyitott az egymilliárd köbméteres pluszszállításra.

Plusz pénzek februárban 

  • A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is elmondta, hogy 2021-ben mintegy 7 százalékos növekedés volt. Februárban visszakapják a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjat, a gyermekesek pedig visszakapják a tavaly befizetett szja-t, a fiataloknak pedig nem kell szja-t fizetni. 

Kártalanítják a gazdákat 

  • Szó esett csütörtök reggel a hétvégi viharokárokról is, elhangzott a kormány pluszforrásokat hoz létre a károsultaknak. Valószínűleg többmilliárdos kérigény lesz – mondta Gulyás Gergely. 

Pedagógus sztrájk 

  • Újságírói kérdésre Gulyás Gergely elmondta jogos a pedagógusok igénye a magasabb fizetésre, ezzel a korámány egyet ért azonban a sztrájk  törvénytelen volt, mert jogerős döntés nem született – tette hozzá.