Az elmúlt években nagyon sok színvonalas munkahelyet biztosító nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap. Bejelentette egyúttal, hogy a kormány külpiaci növekedési támogatási programot indít.

Szijjártó Péter hozzátette azt is, hogy a beruházási rekordokkal párhuzamosan létrejöttek és megerősödtek a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni. Az ő esetükben sokszor csak akkor tudták külföldi részesedéseiket növelni, ha az adott országban is megteremtik a jelenlétüket, például gyárat építenek. Ezután a terjeszkedés lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, és ezzel a magyar gazdaságot erősítsék.

A kormány ezért úgy döntött, hogy külpiaci növekedési támogatási programot indít, ebben olyan magyar vállalatok kaphatnak támogatást, amelyek külföldön terjeszkednek: céget hoznak létre, gyárat építenek. Erre a célra idén 10 milliárd forint áll rendelkezésre.
A támogatás a beruházási összegnek maximum a felét érheti el, de nem lehet több 4 milliárd forintnál, és az a cég kaphatja meg, amely vállalja, hogy magyarországi árbevétele a külföldi terjeszkedésből adódóan legalább annyival növekszik, mint amennyi támogatást kap a programból.

 

Kép: portfolio.hu