Segít a honvédség, ha nem vettek fel. Új szolgálati formát indít a Magyar Honvédség – jelentette be a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor elmondta: az önkéntes katonai szolgálatra azon fiatalok jelentkezését várják, akik valamiért csak később kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat, valamint azokét is, akik tanulmányaikat befejezték, de nem szereztek végzettséget, szakképzettséget. 

40 százalék maradt a rendszerben

Tavaly egy speciális katonai szolgálati jogviszonyt hoztak létre azok számára, akik elvesztették a munkahelyüket. Ily módon 1500 embernek tudtak segíteni. A speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok többsége úgy látta, a honvédség kiszámítható munkahelyet, életpályát jelent, s mintegy 40 százalékuk végleges katonai szolgálatot vállalt.

Pontok bűvkörében

Most elsősorban azoknak kívánnak lehetőséget, segítséget nyújtani, akik nem nyernek felvételt a felsőoktatási intézményekbe. Ez a forma ideiglenes szolgálatot jelent, de a hat hónapos kiképzés alatt, valamint utána lehetőség van jogviszonyváltással, hosszú távon elhelyezkedni a honvédségnél.

A 6 hónapos katonai szolgálat két szakaszból áll.

Az első 2 hónapban a résztvevők általános katonai ismereteket sajátítanak el. Ezt a lakóhelyhez közel hajtják végre, és ezalatt az önkéntesek fizetésként a mindenkori minimálbért kapják meg, amely jelenleg 167 400 forint. A második – négy hónapos – szakaszban a résztvevők választhatnak, hogy milyen kiképzést kívánnak folytatni. Ebben a szakaszban bruttó 219 ezer forintos fizetést kapnak a jelentkezők. A kiképzés minden megyében elindul majd, ahol legalább 20-an jelentkeznek. Így tervezetten 20 helyszínen. Az új szolgálati formát maximum 400 résztvevővel tervezik elindítani. 

A Tolna megyeiek is  augusztus végéig jelentkezhetnek.

fotó: hmzrinyi.hu