Megosztjuk az egyik legegyszerűbb levendula lekvár receptjét. Levendula lázban égünk. Persze nem véletlenül. Ez a dísz-, fűszer és gyógynövény illatával és látványával is rabul ejt. A szekszárdi járdákat övezi, a családi kertek szinte kihagyhatatlan növénye. A legtöbb levendulabokor júniusban kezd el virágozni, ami egészen júliusig vagy augusztusig tart. Egyes levendulafajták ősz elején másodvirágzásba kezdenek. Ennek feltétele, hogy a virágszárakat közvetlenül a nyári virágzás után eltávolítsd.

Színe változatos, de a klasszikus lila jut eszünkbe

A levendula virágának színe lehet lila, fehér, kék, halványkék vagy rózsaszín. A szót hallva szinte mindenki a lilára gondol. Ebből van a legtöbb hazánkban.

Nem csak pompázik, finom is

Virága ehető, ezért bátran díszítheted vele ételeidet vagy készíthetsz belőle akár levendulaszörpöt.  Virágainak nektárja kertedbe vonzza a kis lepkéket és méheket.

Ültetés, ápolás, gondozás

 A levendulát tavasztól őszig – fagymentes időben – bármikor ültetheted. Olyan helyet válassz számára, ami napos, meleg. Ezt kedveli.  Csoportosan érdemes ültetni, mert szépsége így érvényesül igazán. Az ültetési távolság legalább 50 cm legyen. Ha kerti út mentén szegélynövényként alkalmazod, akkor pedig 30 cm.

 

Az ültetés előtt keverj a földjéhez néhány marék homokot és kavicsot, főleg, ha a kertedben kötött, agyagos a talaj. Ez azért fontos, mert a levendulának jó vízáteresztő talajra van szüksége, a pangó vízben gyorsan elrothadhat. Mivel mészkedvelő, kavicsokat ajánlunk talajtakaróként.

S akkor a lényeg!

Levendula lekvár elkészítése
1 csokor levendula
60 dkg cukor
3 citrom
2 l víz
2 dzsemfix

 

A megtisztított, szirmokra szedett levendulát, tedd fel főni. Fonnyadásig főzd az 1 liter vízet, a cukrot, az 1 citromot (karikára vágd). Hagyd kihűlni és tedd a hűtőbe egy éjszakára. Másnap szűrd le. Két citrom levét, reszelt héját, 1 l vizet, dzsemfixet add hozzá majd mehet az üvegbe. Fontos, hogy a  dzsemfixet a főzés vége felé fokozatosan szórd bele. Ha beletetted még 5 percig főzd. 

Jó étvágyat! Jöhet a kóstoló!