Szekszárdon a kérdés bizony helyén van. A képen látható pipacsokat ma kapta az egyik olvasónk lencsevégre a turisták által oly kedvelt lösz szurdik egyikében. Vagyis a válasz lösz
Tudtad?
A pipacs az egyik legkedveltebb és legtöbbet fotózott gyomnövényünk májustól akár októberig is szolgáltat témát. A közösségi oldalak is ontják a rögzített pillanatokat. Legyen az egy szelfi, egy pipacs réten játszadozó kiskutya vagy pusztán maga a piros szőnyeg… virágzó pipacs.
Vadmák vagy lúdmák?
Nem is gondoltad volna. Az ország különböző tájegységein más-más néven ismerik a pipacsot. Csak néhány, amire „hallgat”: pipacsmák, büdös mák, lúdmák, veresmák, vadmák. De hívják még pitypalatyvirágnak vagy czúcziknak is.
No de megenni a pipacsot?
Mi még nem próbáltuk, de netes források szerint a magja és a levele ehető. Dióra emlékeztető ízű magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják.
Hatásos gyógynövény
Teája köhögés csillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítható. Szárítás során az élénk piros szirmok liláspirosakká válnak.
Kicsit távolabb a szekszárdi lösztől
Skóciában a bogáncs mellett a pipacs a nemzeti virág, az emlékezés jelképe. November 11-én tartják a Poppy day-t. Ekkor az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselnek az emlékezők.