Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete szerint a júliusi árindex 123 pont lett, 1,2 %-al alacsonyabb a júniusinál, de még mindig 31 %-al magasabb az egy évvel korábbinál.

A Szervezet élelmiszerár-indexe az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

  • Júliusban a szemes termények csoportján belül havi összevetésben a kukorica ára csökkent a legjelentősebben, 6 %-al az argentin gabonatermés hozamával kapcsolatos kedvezőbb kilátásokra, illetve amiatt, mert várhatóan több gabonát takarítanak be idén az Egyesült Államokban.
  • A növényi olaj árindexe 1,4 %-al, öthavi mélypontra süllyedt, elsősorban a szója-, a repce- és a napraforgóolaj árának a csökkenésére.
  • A tejtermékek árindexe 2,8 %-al süllyedt, különösen a vaj ára esett az importkereslet mérséklődésére.
  • A cukor ára júniusban 1,7 %-al nőtt, a negyedik egymást követő hónapban emelkedett, míg a hústermékek árindexe stagnált kilenc hónap drágulás után.

Az átfogó árindex három éve a legmagasabb volt, 3,1 %-al meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 %-al alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.