Negyven napos szárazság elé nézünk. A népi megfigyelések szerint biztos. Szent Medárd frank származású, katolikus püspök, a flandriaiak megtérítője volt. Június 8-án ünnepeljük Medárd napját. Nos, a rákövetkező napon kijelenthetjük Szekszárdon nem esett csapadék. 

Tudtad?

Gyermekkorában egy feje fölött szálló sas védelmezte őt az esőtől, felnőtt korában pedig, amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott szép szóval megfékezni, esőért fohászkodott, így végül a csapatra hirtelen lezúduló és 40 napig tartó eső vetett véget a tivornyának.

Kell majd locsolnunk

A legismertebb időjóslás szerint, ha e napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog. Ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható. 

Algyő öregasszonyai nagy kakast fürdetnek meg, hogy zápor kerekedjék. A göcsejiek a termésre is következtetnek. Ha esik, akkor a fű szépen kihajt, a szőlő bőven terem, de a bor gyönge lesz. Eleki németek szerint ezen a napon kezdődött a bibliai özönvíz. Így tartja Pincehely magyar népe is.

2021-ben térségünkben NEM esett…