Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Sport

Még 19 hely kiadó az idei foci VB-re

Még sok hely kiadó az idei labdarúgó világbajnoikságra, ami először lesz télen, így a sorsolást is csak április 1-jén tartják Dohában. Ekkor azonban még nem lesz teljes a mezőny, az interkontinentális pótselejtezők két győztesét még nem ismerik majd. A november 21-én kezdődőp és december 18-ig tartó eseményre az alábbi országok kvalifikáltak a rendező Katar mellett:

  • Az európai selejtezőcsoportok győztesei: Németország, Dánia, Belgium, Franciaország, Horvátország, Spanyolország, Szerbia, Anglia, Svájc és Hollandia
  • A dél-amerikai selejtezőből Brazília és Argentína

Magyarország már befejezte a selejtezőt, Európából 12 csapat lép majd pályára a fennmaradó 3 helyért. A pótselejtező a kontinenesen március 29-én ér véget. 

  • A ág: Skócia – Ukrajna és Wales – Ausztria mérkőzések győzteseinek győztese
  • B ág: Oroszország – Lengyelország és Svédország – Csehország győzteseinek mérkőzések győztese
  • C ág: Olaszország – Észak-Macedónia és Portugália – Törökország győzteseinek mérkőzések győztese

A további helyekre még ők pályáznak:

  • Afrikából még 10 csapat van versenyben, őket 5 párba sorsolják, és a párharcok győztesei lehetnek ott a VB-n. Az érintettek: Algária, Tunézia, Nigéria, Kamerun, Mali, Ghána, Szenegál, Marokkó, Egyiptom és Kongói DK
  • Dél-Amerikában legkésőbb ugyancsak március 29-én kiderül, ki az a két válogatott, aki kijut majd egyenes ágon a brazilok és az argentínok mellett. Még 4 forduló van hátra a körmérkőzésből, Ecuador lépéselőnyben van a többiekkel szemben, a negyedik helyre pedig Kolumbia, Peru, Chile, Uruguay, Bolívia és Paraguay hatosból kerül ki valaki, aki pedig ötödik lesz interkontinentális pótselejtezőn vesz részt
  • Észak- és Közép-Amerikában nyolcan maradtak versenyben a 3 továbbjuztó és az 1 interkontinentális helyért. Kanada, USA, Mexikó és Panama lépéselőnyben van a többi csapathoz képest, de miután itt még 6-6 meccse van mindenkinek, a Costa Rica, Jamaica és Honduras is reménykedhet.
  • Ázsiában is négy forduló van hátra, itt szerepel Ausztráia is. A két-két automatikus továbbjutó helyet az egyik csoportban Irán és Dél-Korea szinte már megszerezte, a másikban Szaúd-Arábia mellett Japán és Ausztrália is ezért kűzd. A csoportok harmadik helyezettjei még egymás ellen meccselnek, hogy a győztes a dél-amerikai 5. helyezettel vívjon majd a 6. ázsiai helyért. Az iráni csoportból talán Libannonnak van a legnagyobb esélye.
  • A hiányzó interkontinentális selejtezőre Óceánia győztese jut majd, de miután itt még nem játszottak egy meccset sem, március 18-án alakul ki a legjobb 8 mezőnye is. Mondjuk komoly meglepetés lenne, ha nem Új-Zéland sikerét hozná ez a selejtező, de június közepén a győztesnek még az észak-amerikai 4. helyezettel meccselnie kell a részvételért.

A VB-n 32 csapat vesz részt, őket nyolc egyaránt 4-4 fős csoportba sorsolják, ahonnan a két legjobb továbbjut, és azután egyenes kieséses rendszer alapján jutnak el a döntőig.