Megint egy aszteroida

Ma halad el a Föld mellett, és több, mint egy kilométer átmérőjű

 

A 7482 (1994 PC1) néven ismert aszteroida, a NASA számításai szerint január 18-án, magyarországi idő szerint 22:51-kor kerül a legközelebb a Földhöz, nagyjából 1,93 millió kilométerre, 20 Km/s sebességgel.

Az aszteroida pályája 1994 PC1, a Tomruen / Wikimedia Commons

Biztonságos távolságnak számít, ami nem veszélyezteti a Föld épségét,

ahhoz mégis elég közel, hogy a teleszkópokkal rendelkező amatőr csillagászok is megpillanthatják, ahogy elsuhan.

A (7482) 1994 PC1 aszteroida a Halak csillagképben lesz 2022. január 18-án, a Földhöz legközelebb eső éjszaka. Illusztráció: Eddie Irizarry/ Stellarium

A (7482) 1994 PC1 aszteroida körülbelül 10 magnitúdóval fog világítani

Robert McNaught 1994. augusztus 9-én fedezte fel a (7482) 1994 PC1 aszteroidát az ausztráliai Siding Spring Obszervatóriumban. Azóta figyelemmel kísérik az útját.

 A mérések szerint a 7482 (1994 PC1) várhatóan júliusban ismét elhalad a Föld mellett, ekkor azonban már jóval nagyobb távolságban.

Földközeli objektum, ami veszélyes lehet

A NASA szerint minden aszteroida vagy üstökös, amelyek 1,3 csillagászati ??egységen (194,5 millió km) belül vannak, földközeli objektumnak, vagyis NEO-nak (near-Earth objects) számít.

 Az ügynökség felhatalmazást kapott a Kongresszustól, hogy 2020 végéig megkeresse és jelentse a 140 méter vagy annál nagyobb NEO-k legalább 90 százalékát.

Bár a NASA még nem teljesítette ezt a célt, partnerteleszkóp-hálózata van a földön és az űrben, amelyek továbbra is dolgoznak a NEO-k megtalálásán és megfigyelésén, és az ügynökség Bolygóvédelmi Koordinációs Irodáján keresztül irányítják a programot.

A NASA a közelmúltban elindította a Double Asteroid Redirection Test (DART) nevű küldetést, amely egy aszteroida haladási útját kívánja eltéríteni útjáról.

Egy másik küldetés, az OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer), úton van a Bennu kisbolygóról egy aszteroidamintával, amely segíthet a jövőbeni aszteroidaösszetétel vizsgálatokban és a védekezési intézkedésekben.

Jelenleg nincs okunk aggódni a közelgő aszteroidák miatt

Az ügynökség folytatja a keresést, és teszteli a védelmi technológiát a lehetséges jövőbeli fenyegetések kezelése érdekében

Tavaly év végén is volt hasonlóban részünk, itt olvashatsz róla.