Ötödik alkalommal került sor hétfőn a Magyarország Legszebb Birtoka cím díjkiírásra. A szakmai zsűri elsőként a Szekszárdtól nem messze található dunaföldvári Somos Kft. birtokát látogatta meg elsőként a nevezett helyek közül.

Nagyon fontosak a fiatal gazdák

A látogatáson Lengyel Zsolt, a Pannónia Bio Zrt. kereskedelmi igazgatója beszélt először, ahol elmondta, hogy az agrártársadalom öregszik, így egyre fontosabbnak tartják a fiatal korosztály bemutatását. Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport tulajdonos-ügyvezetője is az új generáció, a fiatalabb gazdálkodók fontosságát hangsúlyozta. Lajkó Ferenc dunaföldvári szőlőbirtoka 15 hektáron terül el. A csemegeszőlő ültetvény újszerű és egyedi termesztési technikával szeretné felvenni a versenyt a nagyobb és külföldi birtokokkal. A zsűri tagjai Hamvas Atanáz, Lipp Adrienn, Rádi László, Dudás Ervin, Sándor Ildikó, Törös Ramóna, Kiss Pál, Batta Imre, Csizmadia György, Pálmai Ottó az Év Agrárembere díj idei győztese, Ledó Ferenc, Pais István, valamint Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára, aki Mátrai Zoltán kérdésére aláhúzta, hogy a gazdákkal történő személyes kapcsolat elengedhetetlen a jó agrárpolitika kialakításában, emellett az őszre várható, generációváltást elősegítő törvénycsomag kidolgozásában is.

Nem csak a boré a főszerep

A birtok szemle második helyszíne a szintén Szekszárdhoz nagyon közel található Decs volt, ahol Unyi Mária, a Decsi-hegyi Finomságok Birtok tulajdonosa mutatta be büszkeségét. A 3,5 hektáros, szörpöket és csokoládékat készítő birtokon málnát és epret, valamint fűszernövényeket is termesztenek. Unyi Mária elmondta, hogy a jövőben egy új TulipGarden kert kialakítását is tervezi.

Kép: agraragazat.hu