Kékfrankos Szakmai Napot tartottak Villányban, Günzer Tamás Pincészetében. A kékfrankos mostanában eléggé a háttérbe szorult, így most borászok mondták el a véleményüket a borfajtáról.
Nem könnyű eladni
Annak ellenére, hogy az igen zamatos bor készül az egyébként könnyen termeszthető szőlőből, nehezen eladható. Ez a hungarikummá lett fajta kitűnő bort ad, ráadásul a könnyed, gyümölcsös változattól a komplex, fajsúlyos tételekig több változatot produkál.
Szakértők véleményét kérte
Dlusztus Imre borszakíró Villányba hívta a hazai kékfrankos termelőket, hogy a fajtabor jövőjéről, fellendítésének lehetőségeiről maguk a borászok mondják el tapasztalataikat és véleményüket. A szekszárdi borvidékről Takler Ferenc és id. Heimann Zoltán vett részt a szakmai napon.
Pozitív irányba halad a kékfrankos
Takler Ferenc szekszárdi borász arról beszélt, hogy a kékfrankos beágyazódott az olcsó bor kategóriába, ebből nehéz kiemelni. Heimann Zoltán elmondta, 2015 óta több kékfrankost termelnek, és azt tapasztalják, hogy átrendeződés kezdődött a piacon, és kezd előrébb kerülni a kékfrankos és a kadarka, tehát valamiféle pozitív folyamat elindult. A borász mutatta be a távollévő Eszterbauer János borait is, és tolmácsolta a kékfrankossal kapcsolatos gondolatait is.