Elkészült a beosztás. A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve elkészítette és elérhetővé tette az idei évi társasházi sormunkatervét, amely megyékre lebontva tartalmazza az ellenőrzések ütemezését.

Január és augusztus között zajlanak a vizsgálatok

A katasztrófavédelem illetékességébe tartozó tizenhét megye és a főváros társasházainak felülvizsgálati terve már elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. A kéményseprők a fővárosban és tizenhét megyében összesen 2707 településén látják el a kéményellenőrzési és tisztítási tevékenységet a lakosság körében. A tervezés napra pontos, a település nagyságától függően pár naptól akár több hónapig tartó idősávot is megad.

A honlapon elérhető térkép segítségével ellenőrizhető, hogy az adott településen a korábban is tevékenységet ellátó közszolgáltató, vagy a katasztrófavédelem és az ellátási területen nyilvántartásba vett szolgáltatók látják el a kéményseprőipari tevékenységet.

Van amit évente, van amit kétévente néznek

A szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente ellenőriznek. A kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata  négyévente kötelező.

Az egylakásos ingatlanokba – vagyis a családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanoknál – nem megy kérés nélkül a kéményseprő. 

A kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást illetve megrendelhetik online formában is. 

fotó:kemenysepres.katasztrofavedelem.hu