Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A budapesti és az országos napi melegrekord is megdőlt pénteken, szilveszter napján – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

18 fokot mértek

Azt írták: pénteken szokatlanul enyhe levegő áramlott az ország legnagyobb része fölé, így az északkeleti megyék és a Balaton-part kivételével 10 és 18 Celsius-fok között alakultak a csúcsértékek. Mostanáig december 31-én 16,5 fok volt az országos rekord, ezt Sopronban mérték 1920-ban. Pénteken viszont az ugyancsak Győr-Moson-Sopron megyei Fertőrákoson 18 fokot is mértek, így az előzetes adatok alapján ez az új országos napi melegrekord is.

Az új budapesti rekord 15,4 fok

Érdekességként azt is megjegyezték, hogy a régi csúcshoz képest csaknem 10 mérőállomásukon mértek magasabb értéket. A fővárosi szilveszteri rekord 2002 óta 14 fok volt. Ennél csaknem másfél fokkal magasabb értéket is mértek pénteken. Az új budapesti rekord 15,4 fok lett, amelyet Pestszentlőrincen regisztráltak.

 

Kép: pecsma.hu