Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő kedd este egy paksi, Tolnai úti lakásban. A város hivatásos tűzoltói a szén-monoxid veszélyes határérték alatti értékét mérték a lakás levegőjében. A lakrész fűtését gázkazán és cserépkályha biztosítja, a történtek idején csak az utóbbi üzemelt. Személyi sérülés nem történt. Átszellőztették a lakást és értesítették a kéményseprőket is. 

Itt volt érzékelő, de mi lett volna, ha…

nincs. Persze a ha nem játszik, de ezesetben mindenképpen elgondolkodtató. 

Életet menthetnek a szén-monoxid-érzékelők. A fűtési szezonban szentelj kiemelt figyelmet a nyílt lánggal üzemelő tüzelő- és fűtőberendezéseink műszaki állapotának, továbbá a kémények karbantartását se hanyagold el.

A lakást naponta kétszer alaposan szellőztesd ki!

A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, hiszen minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amennyiben nem biztosított a levegő-utánpótlás.

A hangulat mellett fontos a biztonság

 A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben.

Ha nincs elég friss levegő ezek környezetében, szén-monoxid fog keletkezni, ami magas koncentrációban akár egy percen belül is halált okozhat. 

Legutóbb Dunakeszin, egy társasház egyik lakásában követelt két halálos áldozatot a láthatatlan gyilkos. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.