Bizonyították képzettségüket a kurdi önkéntes tűzoltók. A sikeres minősítő gyakorlatukat követően továbbra is önként beavatkozó tűzoltó egyesületként vonulhatnak a majd káresetekhez.

A gyakorlaton az egyesületnek számot kellett adnia a szakmai felkészültségéről. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szakmai elöljáró szerv vizsgálta a felszerelések bevethetőségét és azok szakszerű használatára vonatkozó szabályok megtartását.


Elektromos meghibásodás okozta a tüzet

A feltételezés szerint. Vagyis ezzel kellett megküzdeniük. A gyakorlat szerint  Kurd Község Önkormányzatának egyik raktárépületében keletkezett a tűz. 

A lángok a tárolóhelyiségben található éghető anyagokat is elérték. A tűzeset bekövetkeztekor egy személy az épületben tartózkodott. A raktárba történő bejutást vasoszlopok nehezítették. Az épület állagát a tűzoltó beavatkozás közben, pincében felgyülemlett oltóvíz veszélyeztette, ezért annak eltávolításáról is gondoskodni kellett.

Vagyis volt mi ellen küzdeniük. A kiérkező kurdi önkéntesek a felderítést követően eltávolították az épületbe történő bejutását nehezítő fémoszlopokat egy korongos gyorsdaraboló segítségével. A beavatkozó egységek kötélbiztosítás segítségével hatoltak be a füsttel telítődött épületbe. Vízsugarak megszerelésével körülhatárolták a tűzzel érintett területet. A kommunikáció a beavatkozás kezdetétől egyértelműen zajlott a beavatkozó egységek között egészen az állomáshelyre történő bevonulásig.

Összehangolt gyakorlatot láthatta a szakemberek

A gyakorlatot a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese, dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, valamint az Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Bán Attila tűzoltó ezredes mellett az illetékes Dombóvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Szabó Jenő tűzoltó ezredes, a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka, Dávid Sándor tűzoltó alezredes és a Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettese, Neiczer Tamás tűzoltó százados kísérték figyelemmel. A kurdiak összehangolt gyakorlata minden pontban megfelelt a követelményeknek.

Kurd község lakói továbbra is büszkeséggel tekinthetnek az önkéntes tűzoltóikra, reményeink szerint az utánpótlást illetően sem lesz hiányuk a jövőben.