Szekszárdon, a Faddi-völgy fája minden évben virágba borul. Nevéhez hűen a labdarózsa apró kis labdáival csalogatja a szemet, pompás látványt nyújt az előtte elsétálóknak. A labdarózsa üde színfoltja egy-egy útszakasznak.

Udvarok hangulatát határozza meg

Régebben sok ház udvarában pompázott, ma talán kevesebbet látni belőle. Bár a kisebb települések, falvak ebben is követik a hagyományt. Ott gyakrabban díszíti az udvart. 

Nagy fehér telt virágai tavasszal, mint csüngő fehér labdák úgy díszlenek a kertekben. Nem lehet nem észrevenni. A Faddi-völgy fája is minden évben látványával elkényezteti az arra sétáló lakókat, turistákat. 

 

Hollandiából származtatják

A népszerű lombhullató dísznövény a tizenhatodik században terjedt el az európai kertekben és vált gyakorivá. Feltehetően Hollandiából származik. Ősszel is gyönyörködteti környezetét narancsvörösre színeződő lombozatával. 

A labdarózsa 3-4 méteres magasságot is elérhet. A bangiták  nemzetségébe sorolható díszcserje. Gömb formájú, apró virágok alkotta fehér virágai tavasszal, heteken keresztül nyílnak. 

Ritkításon kívül sok mindent nem igényel

A labdarózsa viszonylag egyszerűen nevelhető növény, a legfontosabb teendő, néha ritkítani kusza ágrendszerét, ezt még rügyfakadás előtt kell elvégezni. Ültetési helyéül napos, világos, vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatsz.

Leginkább a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, kissé nedves talajokat szereti.  Betegségekre nem érzékeny, a kártevők közül a levéltetvek gyakran célba veszik. Szaporítani dugványozással lehet zöld, vagy félfás dugvánnyal.