A karácsonyi kaktusz fán élő, úgynevezett epifita fajta, hasonlóan, mint az orchideák. Nem a talajban gyökeresedik meg, hanem a fák kérgeinek repedéseiben, ahol összegyűlik a levél és a korhadék, ebben tud megtelepedni.

Nem élősködő, hanem a fák számukra élőhelyül szolgálnak. Természetes lakhelyén virágzása a karácsonyi időszakra tehető. Éghajlatunkon hűvösebb helyen érdemes tartani, ugyanúgy, mint a mikulásvirág, 15-20 fok környékén érzi jól magát, ezért is, ha karácsonyi kaktuszt vásárolunk, az első és legfontosabb szabály, hogy minél hűvösebb helyen tartsuk, mert annál jobban ki lehet tolni a virágzást:

Viszonylag könnyen tartható, nem kényes növény, ezért is szeretik sokan. Virágoztatni sem nehéz, a legnagyobb titka, hogy igényel túl sok hőt, mert ha melegben tartjuk, akkor a virágzási időszak tényleg le tud rövidülni

Így locsoljuk!

Amikor virágzik a növény, akkor kicsit bővebben kell öntözni, ekkor lehet akár hetente egy-két alkalommal is adni neki. Amikor nincsen virágzási időszaka, akkor viszont egészen ritkán kell locsolni, elég kéthetente, és egy fél pohárnyi víz is bőségesen elég.

Akár fatörzsre is ültethető, így még szebb ajándék lehet

Nem elvetemült gondolat, hogy cserép helyett lehetne akár fatörzsbe is ültetni, de mindenképpen üreg is kell a fatörzsbe, amibe laza tőzeget, kaktuszoknak való földkeveréket kell tenni, hogy meg tudja vetni a lábát. Ellenben a kaktuszokkal, amik a homokos földet szeretik, a karácsonyi kaktusz a dúsabb, tápanyagban gazdagabb talajban érzi jól magát. Eredeti élőhelyén, a brazíliai esőerdőben ahhoz szokott, hogy remek dolga van fenn a fákon.

Ha szobanövényként tartjuk, és át szeretnénk ültetni, akkor a legjobb, ha orchidea-földbe tesszük, abban érzi a legjobban magát.

Régebben a top 5 karácsonyi ajándék között szerepelt, mostanra már kicsit vesztett népszerűségéből, de még mindig ott a fejünkben, mint mentőötlet!