Isteni csábítás – Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

A tárlat megtekintése 16 éven aluliaknak szülői felügyeletet igényel

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög-római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak.

Harminckét mű kerül kiállításra

Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban: van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is. A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

A művészek a legkedveltebb mitológiai történeteket dolgozták fel

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben: Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefebre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Franges-Mihanovic plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják.

Az Isteni csábítás című kamaratárlat április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.