Mucsi határában, a Donát-patak mentén a szántásban találták a hónap műtárgyának leleteit. Ezeket Hohmann András ajándékozta a múzeumnak.

Termékenységi szimbólum

A Mészbetétes edények népének kultúrája területén eddig mintegy kéttucatnyi, a mucsihoz hasonló kincslelet került elő. Ezek a leletek együttesen és külön-külön is nem csak egyszerű díszek voltak, hanem meghatározott jelentést és üzenetet hordoztak. A tárgyak nagy részének formája valójában a tehén méhét utánozza, s így a termékenységre, születésre, bőségre utalnak.

Két csoportba oszthatók

A hatvan bronz tárgyból álló kincsleletben az egységesen bronzból készült díszítmények technológiai szempontból két csoportra oszthatók: kalapálással készült (spirálisan tekercselt gyöngyök, pitykék, korongfejű tű), valamint öntött tárgyakra (fordított szív-, félhold- és ? alakú díszek).

Különböző funkciókat töltöttek be

A kincsleletben talált tárgyak egy része a fej (pitykék), a nyak ékszerei (fordított szív-, félhold alakú csüngők, spirálisan tekercselt gyöngyök), a lemezfejű tű pedig a ruha összefogására szolgált. Ugyanakkor a korong alakú-, vagy a kiszélesedő közepén átlyukasztott, visszahajló végű csüngők a ruhára varrt elemek voltak.

 

Képek: wmmm.hu