Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2022-es év gyógynövényének választotta a cickafarkat a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya. Hazánkban általánosan elterjedt faj botanikailag a mezei cickafark.

Nagyon régóta használják már gyógyításra

Különböző fajtáit évszázadok óta a világ számos országában használják betegségek ellen, leginkább tea (főzet) formájában. A cickafark hatóanyaga elsősorban az illóolaj, ami a virágzatában 0,1-0,5%-ban halmozódik fel.

A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járóemésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák. Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén nyújthat segítséget.

Szinte bárhol meg lehet találni

A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos. Itthon számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyaga, gyógynövényként rengeteg hatóanyagot tartalmaz. Drognak a virágzó növény föld feletti részeit tekintik a vastag szárrészek nélkül. A cickafarkvirágot üde nyílásában javasolt begyűjteni, jellemzően a június és szeptember közötti időszakban. A cickafark az ország számos területén megtalálható, utak mentén, elhanyagolt és parlagterületeken, napos legelőkön, kaszálókon egyaránt.

 

 

Kép: citygreen.hu