Tuti nem utoljára! A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabadvizek, szabad strandok környékének látogatása, amely különösen népszerű az iskolai szünidőt aktív pihenéssel töltő fiatalok körében. A felüdülési lehetőség ilyen formája természetes igény, azonban számos veszély forrása.

A vízi baleseteket ne kísértsd!

A szabadvizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken gyakran megengedett a fürdőzés.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották, azért mert ezeken a helyeken fürdeni életveszélyes.

A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak ( duzzasztómű, zsilip, stb., )  300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

Nem megengedett a hajóútban történő tartózkodás, ezért a Duna folyó átúszása szabályellenes.

Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán gyakori örvények „meglepetést” okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefúláshoz is vezethet.

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele még abban az esetben is, ha néhány kilométerrel többet kell kerékpározni vagy autózni a szabadvíz- közeli kikapcsolódás reményében.

Mivel a szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbe fulladáshoz is vezethet.