Megyénkbe látogattak a zetelaki fiatal táncosok. Zetelaka közel ötezres lélekszámú nagyközség Erdélyben. Az ottani néptánccsoport, az Ezüstfenyő tizenöt általános és középiskolás fiatalból áll. A csapat nemrég Tolna megyébe látogatott.

Már a megalakulás óta hívják őket fellépni

Községük testvértelepülése Nagymányoknak és Kismányoknak is. A táncosok mindkét helyen felléptek. Kovács Imre, az Ezüstfenyő vezetője elmondta, hogy a tánccsoport 2002-ben alakult és már a kezdetekben is nagyon népszerűek voltak.

Tavalyelőtt eljutottunk Szárazdra is, ahol találkoztunk az erdélyi születésű Orbán Attila polgármesterrel. Ma már a megyei közgyűlés alelnöke, neki köszönhetően idén négy Tolna megyei helyszínen, Gyönkön, Felsőnyéken, Nagymányokon és Nagyszokolyban léptünk fel. – nyilatkozta Kovács Imre.

Székely verseket és népdalokat is hoztak

A tizenkét-tizenöt év közötti fiatalok többek között eredeti marosszéki, mezőségi, moldvai, szatmári és udvarhelyszéki táncokkal, valamint Kisküküllő-menti leánykörtánccal, sűrű és ritka pontozóval arattak nagy sikert. Többször jártak már Magyarországon, ezen belül Tolna megyében. Legnagyobb élményük az anyaországban való fellépésekről, hogy mindenki magyarul beszél.

 

Kép: facebook.com