A görögdinnye az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, melynek nagyon magas a víztartalma, továbbá tele van hasznos tápanyagokkal. Jelenleg Szekszárd is hemzseg a dinnyeárusoktól, illetve bármelyik helyi boltban is hozzájuthatsz könnyedén. Bár a legtöbben a piros részét fogyasztják el, érdemes lehet a dinnye héját is felhasználni, hiszen remek ételek készülhetnek belőle, továbbá értékes tápanyagokat is nyerhetünk belőle. Nézzük, mit készíthetsz a dinnye héjából!

Keverd bele

A dinnye fehér része kiváló alapanyaga lehet turmixoknak. A lényeg, hogy távolítsd el a külső zöld réteget (lényegében hámozd meg), add hozzá a többi alapanyaghoz (például banánhoz, fodroskelhez, gyömbérhez és kivihez), turmixold jól össze, és már fogyaszthatod is.

Salátákba is kiváló

Mivel ebben a vékonyka fehér rétegben, mely a zöld és a piros rész között helyezkedik el, rengeteg a rost, illetve hasonló az ízvilága, mint az uborkának, bátran mehet bele a salátákba is. Kockázd össze, és szórd bele a salidba, ha nincsen éppen otthon uborka.

Szuper lekvárnak

Bizony, akár egy finom lekvár is készülhet abból, amit eddig kidobtál. Távolítsd el 500 gramm görögdinnye héjáról a zöld külső réteget, kockázd fel, majd tegyél hozzá egy kevéske piros gyümölcshúst. Adj hozzá 250 gramm befőzőcukrot, és hagyd állni fél napig a keveréket. Ha letelt, akkor a keveréket egy lábasban forrald addig, amíg a dinnye kocsonyássá válik. Ekkor add hozzá a citrom levét, és töltsd át az egészet befőttesüvegekbe

Savanyúságnak is remek

A dinnyehéjból kimchi is készülhet, mely egy koreai fermentált savanyúság. A kimchi bármely ételt feldobja, és akár a megszokott csalamádét is leválthatja idővel.