A kiskertekben, családi házak udvarain megkezdődtek az őszi munkálatok.

Ennek során összegyűjtik a lehulló faleveleket, egyéb növényi maradványokat, faágakat. Sokan úgy gondolják, hogy ezektől a legegyszerűbb égetéssel megszabadulni, pedig több módszer is van, amely egészségünket, környezetünket is megkíméli.

Egyik környezetbarát megoldás a biokuka használata, amely a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtésére, így növényi hulladék gyűjtésére szolgál. Ezen kukák tartalmát újrahasznosítják, komposztálják.

Ha nagyobb mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor lehetőség van a hulladékudvarok valamelyikén elhelyezni azt. Ezt a hulladékot is újrahasznosítják.

A kiskertekben érdemes saját magunknak is komposztálót készíteni, hiszen a telek egyik sarkában elhelyezett gyűjtőben a természetes úton lebomló zöldhulladék, azaz a komposzt, jól megfelel a különböző talajok feljavítására.

Mindegyik megoldással kíméljük környezetünket, a levegő minőségét, ezáltal egészségünket is.

Ha valaki nem él a fentiekkel és mégis a növények elégetését választja, ezt csak akkor teheti, ha a helyi önkormányzatnak van erre vonatkozó rendelete!

Szabadtéri tűzgyújtás előtt az alábbiakkal kell tisztában lenni:

Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt a települési önkormányzat rendeletben szabályozza. Amennyiben nincs ilyen rendelet, tilos az égetés!

Az önkormányzati rendeletek meghatározzák az égetés napját vagy napjait, valamint az időkeretet is. Más időpontban a tűzgyújtás tilos!

Tűz soha nem hagyható felügyelet nélkül!
Biztosítani kell megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, tűzoltókészülék).
Gondoskodni kell a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla).
Feltámadó szél esetén azonnal el kell oltani a tüzet!
A szabályok megszegője tűzvédelmi bírsággal is sújtható.

Egészségünk, környezetünk megóvása, valamint a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében Mindenkinek javasoljuk: Ne gyújtsa! Gyűjtse!