Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem a húsvét miatt drágul a tojás

Nem kell attól tartani, hogy nem lesz tojás a boltokban. A húsvét előtti napokban is lesz belőle elég, bár a megszokottnál kevesebb érkezik külföldről.

A Tojásszövetség közleménye szerint a behozatal az ukrajnai háború miatt esett vissza. Az uniós piacot ugyanis nagyrészt Harkov és Mariupol környéki telepek szolgálják ki, amelyek a hadműveletek térségében helyezkednek el. Ukrajna az unióba importált mennyiség több mint 23 százalékáért felel. Mivel az EU tojásból önellátó, a behozatal csökkenése nem okoz hiányt, csupán a túlkínálatot szüntette meg. 

Az érdekképviselet kiemelte: a keresleti piac kedvez a termelőknek, hiszen a költségeik emelkedését hosszú idő után most először érvényesíthetik az áraikban. Másképp nem is tehetnek, hiszen a bevételeik a kiadásaikat is alig fedezik. A termelési költségeiket meghatározó takarmány drágulása, már régóta jelentős, ami a harcok miatt még magasabb fokozatba kapcsolt. 

A tojásért tehát nem a húsvét miatt kell többet fizetni. A fogyasztói árakat sem a termelők alakítják, a bolti árrés a kereskedők döntésétől függ. A Tojásszövetség mindezzel együtt arra számít, hogy a drágulás nem veti vissza a keresetet, és a korábbi évekhez hasonlóan idén is 2,3 milliárd darab lehet a belföldi fogyasztás.