Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Nem bízzák a véletlenre: megrohamozták a vásárlók a boltokat

Ezen a hétvén lejár az árstop, és ha a kormány nem hosszabbítja meg az intézkedést, búcsút mondhatunk a tavaly októberi áraknak az érintett hét termékcsoport esetében.

Ezekért az árucikkekért a piaci árnál 20-30 százalékkal kellet kevesebbet fizetni február és április között, májusban azonban kipukkanhat a lufi. Nem csoda, ha a múlt hétvégén sokan a szokásosnál is többet vásároltak a szóban forgó alapélelmiszerekből, ezért fordulhatott elő, hogy aki későn kapcsolt, már csak üres polcokat talált a mennyiségi korlátozások ellenére is. 

A Portfolio szerint, ha a kabinet bejelentené a hosszabbítás, megszűnne a megnövekedett kereslet, ha viszont ez elmarad, a mostaninál is nagyobb rohamra lehet számítani az üzletekben. Ez persze nemcsak a hétköznapi vásárlók miatt történhet meg: tapasztalatok szerint ugyanis a vendéglősök és kisbolt tulajdonosok egy része is a diszkontokba jár, mert ott a beszerzői áraknál kevesebbért töltheti fel raktárkészletét. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre a hétre ígérte a döntést. A Kormányinfón annyit közölt, hogy ezek az intézkedések hatékonyak az infláció ellen, amely most 9% alatt van, de az élelmiszert, üzemanyagot rezsit érintő árstop nélkül 13%-os lenne.

A Portfolio azt is kiszámolta, mennyivel drágulnának a jelenleg még „védettség” alatt álló termékek:
– a csirkemell 1600 forintról 2000 forint közelébe emelkedhet,
– a sertéscomb ára a mostani 1400 forintról kikónként 1600 forint közelébe nőhet,
– az UHT-tej 274 forintról 320-330 forintra emelkedne,
– a finomliszt 212 forintról 265-270 forint közelébe kerülhet,
– egy kiló cukor 260 forintról 300-ra nőhet,  
– egy liter napraforgóolaj 720 forintról 950-1000 forintra emelkedhet.

A bizonytalanság tehát még elég nagy, de a boltosoknak mindenképpen árat kellene emelniük, hogy pénzüknél legyenek. Sokan ugyanis magasabb beszerzési áron kapják az „árstopos” termékeket, mint amennyiért adniuk kell. 

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: pexels.com