Országszerte sok az autótűz. Legalábbis ezt mutatják a statisztikák. A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltó készülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását.
 

Találj neki helyet, megéri!

Bár nem előírás a készülék tartása, viszont célravezető. Egy kezdeti tűz megfékezésére teljesen alkalmas. A helyigénye sem nagy.

 

Amennyiben van tűzoltó készüléked akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudod akadályozni.

 

Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A prevneció a legfontosabb itt is

A szakértők itt is a megelőzésre teszik a hangsúlyt. Fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen.

Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt.

A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása.

Egy megbúvó öngyújtó is lehet a kiváltó ok

Gyakori problémát okoz a meglazult, vagy nem megfelelően megszorított kötéseknél kialakuló nagy átmeneti ellenállás, vagy a zárlat, továbbá az elektromos vezetékek szigetelésén – a szerelés során létrejött – mechanikai sérülések. De az is fontos, hogy ne tároljunk a járműben olyan eszközöket, illetve anyagokat, amelyek tüzet okozhatnak. Például tűzoltó, spray. 

Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! 

fotó: pixabay.com