Tolna megyében 140 alkalommal otthon jellegű létesítmények tüzeihez, 22 esetben kéménytüzekhez vonultak a tűzoltók, 20 alkalommal pedig a szén-monoxid-érzékelő jelzett be.

Megyénkben sem a lakástüzek, sem a szén-monoxid-mérgezés nem követelt halálos áldozatot a 2021-es esztendőben

– áll a Tolan Megyei Katasztrófavédelem közleményében.

Annak érdekében, hogy ez idén is megismétlődhessen célszerű figyelni saját családunk és közvetlen környezetünk biztonságára.

Akkora terület égett le, mint két bevásárlóközpont

Országosan 2021-ben összesen 7186 lakástűzhöz riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit, csak a negyedik negyedévben 2000 alkalommal.

Az év folyamán 125 és fél ezer négyzetméternyi otthon égett le, akkora terület, mint két nagyobb bevásárlóközpont. 

A lakástüzekben 86 ember vesztette életét, csak decemberben tizennégyen. A tűzoltók 546 ember életét mentették meg, 588 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezés miatt. A legtöbb tragédiával végződött lakástűz Pest és Hajdú-Bihar megyében, valamint Budapesten volt. 

A 2021-ben keletkezett lakástüzek eloltásához 6500 munkaórára volt szükség, összesen 14087 tűzoltóautót riasztottak ilyen esethez. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 337 lakástűz után indult tűzvizsgálat.

Még mindig beszélni kell a megelőzésről

A 7186 tűzzel érintett otthon közül csak néhány helyen volt füstérzékelő, holott ezek a berendezések már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, a riasztás után még van idő cselekedni, a kisebb tüzet eloltani, a tűzoltókat hamarabb lehet értesíteni, akik így több értéket tudnak megmenteni. Évről évre több ingatlanban van viszont szén-monoxid-érzékelő, ennek is betudható, hogy egyre több ilyen esethez riasztják a tűzoltókat. Tavaly több mint ezer alkalommal hívták szén-monoxiddal összefüggő esethez a tűzoltókat, hiszen az érzékelők a legkisebb koncentráció esetén is jeleznek. Negyvenhárom ember életét sikerült a gyors reagálással megmenteni, 261-en szenvedtek valamilyen fokú mérgezést és 21-en életüket vesztették. A legtöbben Budapesten, Győr-Moson-Sopron és Csongrád-Csanád megyében.

A legsúlyosabb eset 2021 júniusában történt, amikor egy négytagú család vesztette életét szén-monoxid-mérgezésben Budapest hatodik kerületében.

Az áldozatok közül kettő gyerek volt.